קבלת צ'ק מהווה תמיד סיכון, שכן בניגוד לשיטות תשלום אחרות, קיים הסיכון לאי פירעון התשלום, והדבר כרוך בהתמודדות עם לקוח אשר נטל סחורה או שירות, אך לתשלום שנתן אין כיסוי.
זאת בניגוד לתשלום מזומן או בכרטיס אשראי, שיש בהם בטחונות לכיסוי התשלום שכן הערך מועבר באופן מיידי. בקבלת צ'ק, אתם כבעלי עסק עלולים להישאר מול הלקוח עם דרישת תשלום ללא כיסוי. כיצד ניתן להתמודד עם מצבים של צ'ק שחזר ומה המשמעות?
מה בין צ'ק לאמצעי תשלום אחרים
תשלום במזומן עדיף מבין אמצעי התשלום, כך ניתן לדעת כי פירעון התשלום עבור העסקה אינו מוטל בספק. בעדיפות נוספת קיימת אפשרות לתשלום באשראי או באפליקציות תשלום המקושרות לבנק, שכן ניתן לחלוק את הסיכון עם חברת האשראי. האפשרות העדיפה פחות היא תשלום בצ'ק, במיוחד צ'ק שניתן על ידי הלקוח ושייך לאדם אחר. אם קיבלתם צ'ק ללא כיסוי ואתם זקוקים לייעוץ עו"ד לחצו כאן.
האם מוסר צ'ק ללא כיסוי עובר על החוק?
בהחלט כן. מתן צ'קים כאשר הנותן מודע לכך שאין לו כיסוי עובר על החוק בישראל. הסנקציות נגד מי שנותן צ'ק ללא כיסוי נע בין עונש קנס לבין עונש מאסר של ממש במקרים החמורים. כמו כן, קיימות סנקציות של המערכת הבנקאית למי שמוסר צ'ק ללא כיסוי והוא צפוי לרדת בדירוג האשראי. מי שמוסר מספר צ'קים ללא כיסוי צפוי להיות מוגבל מלהחזיק חשבון בנק.
האם כדאי להיוועץ בעורך דין כדי להתמודד עם צ'ק שחזר?
כדאי ואף מומלץ בהחלט. ככל שמדובר על סכום משמעותי, ניתן לפתוח הליך בהוצאה לפועל, שכן צ'ק מהווה שטר וגם אם אין לו כיסוי הוא מגלם התחייבות ממשית לתשלום. באמצעות הליכי הוצאה לפועל ניתן להבטיח את פירעון הצ'ק גם אם תחילה נקבע כי אין כיסוי מתאים לתשלום. עורך דין מקצועי הבקיא בדיני הוצאה לפועל, יכול לסייע בייעוץ משפטי ובייצוג משפטי למטרות אלה.
כך תקטינו את הסיכון בקבלת תשלום בצ'ק
הדרך היעילה ביותר להקטנת הסיכון הוא פשוט להימנע מקבלת תשלום בצ'ק. כיום, ישנן דרכי תשלום מגוונות ונכון יותר לעודד את הלקוחות לעשות שימוש באחת מדרכי התשלום האלה. במידה וכן מקבלים צ'ק, חשוב להתמקד בפרטים המופיעים על גביו ולוודא שהאדם שמסר את הצ'ק הוא האם שפרטיו מופיעים על הצ'ק.
כמו כן, חשוב לוודא כי מופיע הביטוח "למוטב בלבד", הסכום מדויק וכך תאריך מועד הפירעון. כידוע ניתן להחזיק צ'ק גם מטעמים טכניים אשר אף הם יכולים לגזול מזמנכם.
האם אפשר להתמודד עם צ'ק חוזר באופן עצמאי
התשובה הפשוטה היא כן. אדם המחזיק בידיו צ'ק רשאי לפנות להליך הוצאה לפועל ולדרוש את פירעון הצ'ק. יחד עם זאת, מומלץ לפנות לעורך דין מומחה בתחום, שביכולתו להתמודד ביתר קלות בהליך המשפטי ובהליכים מקדימים כדי לסייע לכם לפתור את הקושי.